Украински хакери удариха базата данни на руската система за резервации Sirena-Travel.

...
Украински хакери удариха базата данни на руската система за резервации Sirena-Travel.
Коментари Харесай

Хакери държат данни за стотици милиони полети на руснаци

Украински хакери удариха базата данни на съветската система за резервации Sirena-Travel. Те получиха достъп до данни за 3,4 милиарда телефонни номера и 664 милиона полета.

Украинският план KibOrg заяви за хакерската офанзива, проведена от групата Muppets. Посочва, че е незнайно какви кръгове стоят зад Muppets, написа изданието " Важни истории ".

Sirena-Travel създава системи за резервация и продажба на самолетни билети.

Хакерите са получили достъп до две бази данни, където се съхраняват персонални данни на пасажери, детайлности за маршрута, цени на билети и други Данните се отнасят за интервала от 2007 до 2023 година

" Сега стана още по-лесно да се търси информация за руснаците, в това число тези, които ", се споделя в известието на KibOrg.

Именно по самолетните билети стартира следствието на групата за поръчки към съветското разузнаване.

Сред другите данни " Важни истории " е намерила информация за полетите на някогашния началник на австрийското външно министерство и някогашен член на борда на шефовете на " Роснефт " Карин Кнайсл, която през септември разгласи, че отива да живее в Санкт Петербург.
 Танцувала с Путин някогашна външна министърка на Австрия влезе в борда на
Танцувала с Путин някогашна външна министърка на Австрия влезе в борда на " Роснефт "

Ще взима 600 000 $ годишно

Изданието отбелязва, че данните за нейните пътувания съответстват с нейните обществени изказвания - по-специално за полета на 10 септември до Източния стопански конгрес във Владивосток от Санкт Петербург.

Източник на " Важни истории " от хакерската група е споделил, че те не възнамеряват да създадат цялата база данни обществено налична. Според него хакерите обмислят няколко разновидността: основаване на бот, който ще събира данни от бази данни против възнаграждение или да трансферират бази данни на въоръжените сили на Украйна. Хакерите мислят също да споделят информация с проверяващи публицисти.

Георгий Албуров, член на екипа на Алексей Навални, също обърна внимание на приключването на данни. Той написа, че е съумял да ревизира достоверността въз основата данни, като е наблюдавал данните за скорошния полет на Алина Кабаева, гимнастичката, близка до Владимир Путин и ръководителя на Националната медийна група, от Минск до Москва.

Припомняме, че през юли Русия упрекна Съединени американски щати, че готвят хакерски атаки под украински байрак. Това обвиняване насочи секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев. 

По негови думи киберкомандването на Съединени американски щати, Агенцията за национална сигурност и Центърът за върхови достижения за взаимна киберотбрана на НАТО, основан в Естония, са възнамерявали и управлявали офанзивите " под украински байрак ".

" Украинските хакерски групи вземат участие интензивно в сходни офанзиви от американските специфични служби ", акцентира Патрушев на срещата на БРИКС в Йоханесбург.

Той уточни, че цел на хакерите може да станат съветската финансова система, транспортни, енергийни и телекомуникационни мрежи, а също промишлени предприятия и уеб сайтове на държавни служби.
 CNN: Руски хакери нападат таблетите на украински бойци, с цел да откраднат бойни проекти
CNN: Руски хакери нападат таблетите на украински бойци, с цел да откраднат бойни проекти

Мишена били устройствата, които работят под Android

Също по този начин обаче съветски хакери са упреквани за офанзиви против институции в Украйна и нейни съдружници. 

" Колективният Запад пое курс на милитаризация на осведомителното пространство и рационализиране на методите за осъществяване на компютърни офанзиви ", означи Патрушев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР